Paduano Guido: Antičko pozorište

Cijena 140,00 kn

Autor: Paduano Guido

Šifra: 42913

Kategorija: Kazalište i film

Izdavač: Clio

Godina izdavanja: 2011

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 18x24 cm

Broj stranica: 282

Uvez: tvrdi

Guido Paduano: Antičko pozorište

Autor  je profesor uporedne i helenske  književnosti na Univerzitetu u Pisi i veliki poznavatelj grčkog i rimskog kazališta, naročito njihovih  tema, o čemu svjedoči i ovo delo. Po načinu izlaganja slično je indeksima operskih i baletskih libreta, sa detaljnim prikazima svake drame po činovima. Posebno je značajno u našoj sredini gde rijetko imamo priliku da vidimo autentično antičko pozorište. Čak i oni koji su studirali ili studiraju dramu, pronaći će u ovoj knjizi dragocjene i nepoznate detalje.

Knjiga predstavlja pregled od Eshilovih Perzijanaca, zaključno sa Senekinim Herkulom na Eti i Oktavijom. Osamdeset i pet sačuvanih djela grčkog i rimskog teatra prikazano je u ovoj knjizi s uvjerenjem da je antičko kazalište živi dio naše sadašnjice. Guido Paduano je za  svaku dramu prikazao njenu tematsku strukturu, glavne probleme i značajne motive. Prikazana su sva sačuvana djela Eshila, Sofokla, Euripida, Aristofana, Menandra, Plauta, Terencija i Seneke, a bogatstvo njihovih tema prepoznavati će se u djelima kasnijih dramatičara, prije svega Shakespearea, potom španjolskih i francuskih tragičara, zaključno sa opernim libretom koji svoje početke vezuje za antiku-

Može se koristiti kao uvodnik za one koji ne poznaju antičko kazalište ali žele biti obaviješteni, ili kao podsjetnik za čudesni svijet antičkog teatra, nikad do kraja odgonetnutog niti otrgnutog od mita. Knjiga Guida Paduana donekle će ublažiti prazninu u ovakvoj literaturi na našem jeziku, naročito blistavim uvodom koji je sročen kao kraće predavanje. Ujedno i inspiracija kazališnim redateljima u uvjetima nekog novog, bogatijeg teatra koji bi se vratio klasičnim vrijednostima.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00