Početna Proizvodi Knjige Povijest Arhipelag Gulag I-III

Solženjicin Aleksandar: Arhipelag Gulag

Cijena 550,00 kn

Autor: Solženjicin Aleksandar

Šifra: 52142

Kategorija: Povijest

Izdavač: Akademska knjiga

Godina izdavanja: 2019

Mjesto izdavanja: Novi Sad

Format: 17x25 cm

Broj stranica: 450+474+410

Uvez: tvrdi

Aleksandar Solženjicin: Arhipelag Gulag I-III

Arhipelag Gulag  (I-III)

Roman Arhipelag GULAG umjetničko je i povijesno djelo o represiji u Sovjetskom Savezu u periodu od 1918. do 1956. godine, izatkano na pismima, sjećanjima i usmenom kazivanju 257 zatvorenika, kao i na osobnom iskustvu autora. Solženjicin je ovo djelo tajno pisao od 1958. do 1968. godine (završio ga je 2. lipnja 1968); prvi tom objavljen je u Parizu prosinca 1973. Sam Solženjicin odredio je taj svoj epohalni rad kao književno istraživanje. Na dokumentaran i publicistički način izneo je nebrojene činjenice staljinističke represije. Potkrepljene brutalnim dokazima, one svakom čitaocu omogućuju da se i sam osjeti kao sužanj GULaga; sužanj koji bez krivice biva uhapšen, koji je iz noći u noć potom mrcvaren ispitivanjima i podvrgavan sofisticiranim mučenjima sve dok ne potpiše priznanje za neučinjene zločine. Atmosfera totalnog terora s jedne strane i sveproždirućeg straha s druge, kao da prži svijest i rađa unutarnji protest protiv nehumanog sistema što obogaljuje dušu velikog naroda s obje strane bodljikave žice.
Roman Arhipelag GULAG sudbonosno je uticao na život autora. Zbog njega, Solženjicina su projterali kao izdajnika, zbog njega su ga, potom, kao da se ništa nije desilo, pozvali da se vrati. Bez obzira na to kako se na ovo djelo gledalo tada, ili kako se ono čita u sadašnjem trenutku, svoju građansku dužnost pisac je ispunio. I pred živima i pred mrtvima. Roman Arhipelag GULAG mora se pročitati ako ni zbog čega drugog, onda radi toga da ljudski rod nikad više olako ne dozvoli nešto slično, da svakog trenutka bude svestan koliko čovjeku vrijedi sloboda.

„Svi književni pravci imaju svoje periferije i svoje centre, odnosno vrhove. Autora knjige Arhipelag GULAG ja bih nazvao genijem ’socijalističeskog realizma’.  Ako sovjetska vlast nije imala svoga Homera, u liku Solženjicina ona ga je dobila. Ova knjiga bezuvjetno jeste pisana u prvom redu za ruskog čitaoca, ali uzeti to kao razlog da se ona ne čita bilo bi isto što i odustati od čitanja Ilijade zbog nepoznavanja grčke mitologije i jer se imena njenih junaka teško izgovaraju. Zajednički imenilac za ova dva djela jeste tema razaranja: u prvom slučaju – grada, u drugom – nacije. Moguće je da će za dve tisuće godina čitanje GULAG-a biti jednako prijatno kao i čitanje Ilijade danas. Ali ako GULAG ne pročitamo danas, sasvim je moguće da će se mnogo prije negoli za dve hiljade godina dogoditi to da neće imati tko čitati ni jednu ni drugu."                                                                                                           

 Josif Brodski

Aleksandar Solženjicin (rus. Александр Исаевич Солженицын, 11. prosinac 1918, Kislovodsk – 3. kolovoz 2008, Moskva), dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1970), sovjetski je i ruski pisac, dramaturg, publicist, pjesnik, društveni i politički radnik (SSSR, Švajcarska, SAD, Rusija), ali i disident koji je tijekom dve decenije (od šezdesetih do osamdesetih godina dvadesetog stoljeća) aktivno istupao protiv komunističkih ideja, protiv političkog ustrojstva SSSR-a i politike njegovih vlasti. Romanom Jedan dan Ivana Denisoviča uzburkao je književnu javnost cijele planete, a ostat će upamćen po epohalnom djelu Arhipelag GULAG. Dvotomnu povijesno-publicističku monografiju Dva vijeka zajedno, u kojoj se bavi odnosima i suživotom Rusa i Jevreja na tlu carske Rusije i Sovjetskog Saveza od kraja XVII do kraja XX stoljeća, napisao je na kraju spisateljske karijere.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00