Početna Proizvodi Knjige Umjetnost Arhitektura Arhitektura novog veka

Nestorović Bogdan: Arhitektura novog veka

Cijena 60,00 kn

Autor: Nestorović Bogdan

Šifra: 15362-3961

Kategorija: Arhitektura

Godina izdavanja: 1964

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 20.5x29 cm

Broj stranica: 349

Uvez: Meki

Sa 744 crno-bijele fotografije u tekstu.

U dodatku:
Indeks i literatura.

Iz predgovora:
Svaka epoha obuhvata značajnija ostvarenja u različitim zemljama Evrope. Zelja je bila da se posebna pažnja posveti i pojedinim slovenskim zemljama u kojima je arhitektura dolazila do izvesnog uspona tokom vekova, a naročito Jugoslaviji čija istorija arhitekture još nije obrađena. Na ovaj način prikazi arhitekture pojedinih zemalja javljaju se u knjizi na više mesta, prema poglavljima razvitka arhitekture, jer se prati njen opšti istoriski razvitak kroz Novi vek, a u tom opštem razvitku iznose se posebna ostvarenja u pojedinim evropskim krajevima.
Međutim, obimnost arhitektonskih spomenika i arhitekata, čija su imena u Novom veku uvek vezana za njihova dela, ne dozvoljava da se u ovoj knjizi iznesu i prikažu ni svi spomenici ni svi njihovi stvaraoci, već je bilo nužno zadržati se na užem izboru koji dozvoljava opšte sagledanje i razumevanje arhitektonske evolucije. Nažalost, nije bilo tehničke mogućnosti da se ilustruju svi spomenici koji se u tekstu ipak moraju pomenuti. Pokušano je, međutim, da se za svaku epohu i za svaku zemlju iznesu osnovne karakteristike i uslovi stvaranja, ali ne ulazeći u razmatranja političke, geografske i ekonomske razvijenosti i uslovljenosti pojedinih zemalja, kao što je, na primer, to bilo nužno u Arhitekturi Starog veka. Ipak su date u uvodima osnovne karakteristike vremena i uslovnosti razvitka.
Teško je u razdoblju Novog veka prikazivati arhitekturu odvojeno od ostalih likovnih umetnosti. Slikarstvo i skulptura od same pojave renesansa u quattrocentu, postaju njeni stalni pratioci, pogotovu u doba renesansa i baroka, u istom smislu kao i u doba jelinske i rimske umetnosti. Šta više veoma često su u prva tri veka naročito, arhitekti ujedno i slikari i vajari. Međutim, ove umetnostli, naročito slikarstvo, toliko su napredovale u toku Novog veka, da bi bilo veoma teško paralelno prikazati i njihovu punu evoluciju a da se ne umanji jasnoća i povezanost prikaza same arhitekture. Ipak sam prinuđen zbog potpunije koncepcije opšteg razvitka umetnosti da u uvodima iznesem njihove glavne karakteristike epohe i da, bar ilustrativno pomenem glavne nosioce ovih pratećih umetnosti čija je evolucija u kompoziciji i tehnici, u koncepciji i snazi, u  potpunom skladu sa razvitkom arhitekture celog razdoblja.

 

(U15)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00