Početna Proizvodi Knjige Politologija Balkan: od geografije do fantazije

Luketić Katarina: Balkan: od geografije do fantazije

Cijena 90,00 kn

Autor: Luketić Katarina

Šifra: 54431

Kategorija: Politologija

Izdavač: Algoritam

Godina izdavanja: 2013

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 17 x 23 cm

Broj stranica: 463

Uvez: Meki

Katarina Luketić: Balkan: od geografije do fantazije

U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini danas ne postoji niti jedna znanstvena ili kulturna ustanova koja bi u nazivu imala Balkan kao područje interesa, što je rezultat prevladavajuće percepcije da Hrvatska nije na Balkanu, odnosno načelne neodređenosti oficijelnog bosanskog identiteta spram pripadnosti države Balkanu”, navodi Katarina Luketić u ovoj knjizi koja udara temelje potencijalnim studijima balkanizma, kao svojevrsnoj podvrsti orijentalizma.

U svakom slučaju za Hrvatsku je Balkan trauma, odatle i dolazi njegovo potiskivanje i ignoriranje. Ali svaka trauma je opruga, što se više potiskuje snažnije se vraća, svako potiskivanje čini je prisutnijom – premda nevidljivom – svako izbacivanje kroz prozor vraća je na vrata. Utoliko je knjiga "Balkan: Od geografije do fantazije" ne samo utemeljujuća za disciplinu balkanizma u Hrvatskoj, nego i potencijalno iscijeliteljska u suočavanju nacije s proizvedenom traumom.

Recept za razrješenje “balkanske traume” je jednostavan: identiteti su hibridni, treba ih kao takve i prihvatiti. Što budemo više memorije gomilali, a to je nemoguće izbjeći, kako osobne tako i nacionalne, bit će sve hibridniji. Dovoljno je da ih takvima prihvatimo, da prestanemo inzistirati na lažnim, etničkim i kojekakvim drugim “čistim identitetima”.

Budući da je prva sveobuhvatna studija balkanizma, ova knjiga donosi sažeti pregled discipline, povijesne resemantizacije pojma Balkan i njegovih izvedenica, da bi se koncentrirala na hrvatsku balkansku traumu vjerojatno najbolje sažetu u svojedobnom HDZ-ovu predizbornom sloganu “Tuđman, a ne Balkan”. U zaključnom poglavlju, neočekivano i potresno, Katarina Luketić pokazala je kamo su esencijalizacije i narativizacije, odreda na tragu demonizacije i pojednostavljivanja i banaliziranja Balkana i svega balkanskoga, između ostaloga, dovele, i kamo opet mogu voditi.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00