Početna Proizvodi Knjige Filozofija Carstvo besmisla

Ellul Jacques: Carstvo besmisla

Cijena 75,00 kn

Autor: Ellul Jacques

Šifra: 49143

Kategorija: Filozofija

Izdavač: Gradac

Godina izdavanja: 2015

Mjesto izdavanja: Čačak

Format: 12x23 cm

Broj stranica: 216

Uvez: meki

Jacques Ellul: Carstvo besmisla

Umetnost i tehničko društvo

“… Prema tome, nema više ničeg što bi se moglo reći. I zato ne govorimo ništa. Pišimo, slikajmo, tako što ćemo se držati samog čina pisanja ili slikanja – što je savršeno tehnički stav. Konačno, današnjica je ono što odnosi potpunu prevagu: sve je rečeno i za sve je suviše kasno. To je čudan stav, ako imamo u vidu koliko se u ovoj epohi slabo poznavalo sve ono što je bilo rečeno prije nje. Današnjica, to je konačna istina. A umjetnik je unaprijed blokiran tom invazijom poruka i smisla. Što bi on tu mogao dodati? (…)

“Ali, kako se može ostati na tom priznanju poraza? Potrebno je opravdanje. Zbog toga se proglašava (to je novi korak teorije) da se u stvari više nema što ‘reći’; da ne treba reći, niti željeti reći ništa, jer, metafizički, smisao ne postoji. Više se ne može imati nikakva namjera. Iako ta umjetnost izgleda savršeno subjektivna, postoji makar jedan dio subjektivnosti koji se osuđuje, a to je upravo namjera, potraga za smislom, razumom, mišljenjem. Umjetnik mora težiti tome da ne kaže ništa. To je savršeno negativna askeza. Ali, to uključuje i posljednju stepenicu: nije dovoljno to što smisao ne postoji; još postoji mogućnost bijega i, usprkos svemu, može se dogoditi da smisao iscuri, kao plin iz loše zatvorene boce. Treba biti pažljiv, jer smisla ne smije biti. Smisao je mrtav. Ali, možda ne sasvim. Potrebno ga je, dakle, ubiti.”

“Raskid između onoga što se danas stvara pod imenom slikarstva, kiparstva, glazbe, itd., i onoga što se tradicionalno tako zvalo, toliko je radikalan da između njih nema dodirnih točaka. … u umjetnosti postoji isti totalni raskid kao i u svim drugim aktivnostima. Tehnika nas uvodi u jedan radikalno novi univerzum, nikada ranije viđen, nikada ranije promišljan. Prethodna saznanja više ne služe ničemu. Mogli bismo to s punim pravom nazvati krajem logocentrizma: tijekom pet stotina tisuća godina čovjek je prije svega bio životinja koja govori i sve što je proizvodio bilo je diktirano logocentrizmom, a pogotovo umjetnost. Sada ‘apstraktno’ slikarstvo i ‘konkretna’ glazba označavaju kraj tog primata. Tu nije riječ samo o jednoj školi koja se suprotstavlja drugoj, to je raskid s cjelinom kulture rođenom iz logocentrizma. Slikarstvo i glazba su mrtvi (kao i filozofija!) i sada stvaramo nešto drugo, što nema ničeg zajedničkog s rječju, već proističe isključivo iz sredstava djelovanja. S logosom i rječju je svršeno. Sada je to Čin i to Mehanički Čin (ne više onaj osobni, herojski). Od sada trebamo razmisliti je li Dobro, Lijepo i Humano, koji su postepeno građeni, uopćte vrijedi braniti ili bi cijelu povijest trebalo izbrisati jednim potezom pera i krenuti od nule… Eto, to je pitanje.”

 

(F2)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00