Početna Proizvodi Knjige Filozofija Dijalog o ljubavi

Plutarh: Dijalog o ljubavi

Cijena 75,00 kn

Autor: Plutarh

Šifra: 53138

Kategorija: Filozofija

Izdavač: Karpos

Godina izdavanja: 2016

Mjesto izdavanja: Loznica

Format: 13x21 cm

Broj stranica: 108

Uvez: meki

Plutarh: Dijalog o ljubavi

"Stavovi o ljubavi su kod Aristotela iznošeni sporadično i raštrkano, uzgred su pominjani u diskusijama o mogućim riješenjima nekih drugih problema. To naravno ne znači da je Aristotel potcjenjivao taj problem: zna se da je napisao traktat o ljubavi (danas izgubljen) u kome se, kako se pretpostavlja, detaljnije posvetio pomenutoj tematici. Njegovi su se učenici (Teofrast, Ariston sa Keja, Hijeronim sa Rodosa i Heraklit Pontski) nastavili da bave problemom ljubavi. Njihovi su stavovi, na svu sreću, gotovo u cijelosti dospjeli do nas putem jednog djela, iako su originalni traktati izgubljeni. Djelo iz koga saznajemo o stavovima Aristotelovih učenika jest Plutarhov Dijalog o ljubavi (gr. Erotikos, lat. Amatorius) posvećen problemu heteroseksualne i homoseksualne ljubavi.

Točan datum nastanka ovog djela nije nam poznat, jedino što se sa sigurnošću može tvrditi jest da je pisano nakon 96. n. e. (pošto Plutarh u njemu aludira na propast Flavijeve dinastije do koje je došlo 96. godine, sa smrću Domicijana). Kako bilo, znamo da je Dijalog o ljubavi inspiriran Plutarhovim boravkom u Tespijama, gde je sa svojom ženom prisustvovao prinošenju žrtve u slavu Erosa.

Kada je stigao u Tespije, Plutarh je zatekao svoje prijatelje kako se prepiru oko jednog događaja koji je podijelio javno mnjenje i izazvao žučne rasprave: riječ je o odluci mladića Bakhona da se oženi starijom udovicom Ismenodorom. Sama odluka ne bi bila toliko šokantna da nije postojala i jedna komplikacija: Bakhon je bio Pisijin eromenos, tako da se ovaj oštro usprotivio tom braku. Rasprava se raširila u krugu njihovih prijatelja i, prevazišavši konkretan slučaj, zahvatila i neka opća pitanja: da li je bolje voljeti muškarce ili žene?“

Eva Kantarela

 

(F18)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00