Početna Proizvodi Knjige Umjetnost Arhitektura Dioklecijanova palača sunca

Pejaković Mladen: Dioklecijanova palača sunca

Cijena 250,00 kn

Autor: Pejaković Mladen

Šifra: 32812

Kategorija: Arhitektura

Izdavač: Litteris

Godina izdavanja: 2006

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 25x30 cm

Uvez: tvrdi

Mladen Pejaković: Dioklecijanova palača sunca

Knjiga ima DVD.

Fotografije: Goran Vranić

Dioklecijanova palača građena je po zakonitostima godišnjeg i dnevnog kretanja Sunca pa je logično zaključiti da je ona zapravo prvorazredni spomenik nepobjedivom Suncu - senzacionalno je otkriće prof. Mladena Pejakovića, koji je prije desetak godina počeo istraživati Palaču, no nagla smrt u veljači prošle godine spriječila ga je da dovrši svoju studiju. Ipak, svoja saznanja napisao je u knjizi "Dioklecijanova palača Sunca", kao i u scenariju filma "Palača Sunca" redatelja Bogdana Žižića.

Knjigu prati i dokumentarni i animirani film redatelja Bogdana Žižića, te fotografije Gorana Vranića, koje pokazuju kako pečati i sjene po nebeskim zakonitostima padaju na značajna mjesta u palači i njezinim građevinama. Knjiga je direktan nastavak Pejakovićevih pomnih istraživanja starohrvatske arhitekture u djelu "Omjeri i znakovi" za koje je ovjenčan prestižnom Vjesnikovom nagradom "Ivan Goran Kovačić", 1997. godine. Prof. Pejaković je pokazao da strukture stare crkvene arhitekture duž jadranskog bazena - u velikom dijelu, počivaju na drevnim znanjima antičkih graditelja koji su se ravnali po kretanju Sunca i zviježđa.

"Geografska pozicija Dioklecijanove palače određena je geografskom širinom, latitudom Aspahalatosa, današnjeg Splita. Ta je širina 43,5 stupnjeva. Iz tog se podatka izračunava i put Sunca na mjesnom horizontu. Sunce je, naime, samo dva puta godišnje okomito sa istoka na liniju sjever - jug. Put Sunca u Splitu od geografskog istoka do zimskog i ljetnog istoka na dane solsticija iznosi 33 stupnja. Svi objekti u palači postavljeni su i izgrađeni prema ovim odnosima! Zbog međusobnog usklađivanja geoastronomskih odnosa s arhitekturom, tlocrt palače nije idealan pravokutnik".
Mladen Pejaković

 

(U17)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00