Nikolaidis Andrej: Dolazak

Cijena 30,00 kn

Autor: Nikolaidis Andrej

Šifra: 58046

Kategorija: Književnost

Izdavač: Algoritam

Godina izdavanja: 2009

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 13x19 cm

Broj stranica: 109

Uvez: Meki

Andrej Nikolaidis: Dolazak

Stravičnim, višestrukim ubojstvom u kući Vukotića u Ulcinju, koje uključuje i sjekiru i djecu (miris krvi se osjetio i vani), započinje roman "Dolazak" Andreja Nikolaidisa. No, ubojstvo nikako da se razriješi, rodbina Vukotićevih ne vjeruje policiji pa u pomoć poziva lokalnog detektiva. Detektivu kreće s istragom, a “pomoć” mu stiže - neočekivano - od 25-godišnjeg sina Emmanuela za kojega nije znao, a koji mu se javlja “vidovitim” e-mailovima iz austrijske ludnice.

Priča o ubojstvu Vukotićevih se polako otpetljava, ali istodobno se pomalja i raste jedna veća priča, priča svih priča, posljednja priča: apokalipsa bubnja o vrata u cijelom svijetu.

Ima li ubojstvo Vukotićevih ikakve veze s apokalipsom, ima li sve to veze s Emmanuelom koji kreće prema ocu, je li sve povezano s knjigama proroka apokalipse (od kojih je jedna zapaljena na židovskom groblju) a koje se po svemu sudeći ostvaruju, ili pak s požarom ulcinjske biblioteke? Je li sluga Vukotićevih Lazar ubojica ili tek ključ za razrješenje ubojstva?

Ili je nepristojno dovoditi konačnost u vezu s aktualnim povodima, veliko i konačno s malim i prolaznim? Hoće li apokalipsa napokon doći ili će i dalje trajati "mučenje nadom", je li povijest samo priča, fikcija, što o svemu misli psihijatar s Lacanovim portretom na zidu i kako se cinični detektiv koji bježi od očinstva sa svime time nosi u gradu koji se raspada, u svijetu koji nestaje, u društvu koje je otrovano istinom?

Sve skupa zabavno, pomalo zapetljano - kako krimi priči i priliči - lucidno, beskompromisno i neusporedivo, baš kako nas je Andrej Nikolaidis i navikao. Zamislite da se Phillip Marlowe izgubio - u kući koju je Hitchcock sagradio po Lacanovim nacrtima, Eco prožeo mirisom ruža, a interijer opremio i rasvjetu uveo apostol Ivan osobno, u kući koja podrhtava i u kojoj pada snijeg - dok je tražio manje zlo.

***

Andrej Nikolaidis (Sarajevo,1974.) živi u Ulcinju. Napisao je knjige: O"gledi o ravnodušnosti", "Zašto Mira Furlan", "Katedrala u Sijetlu", "Oni!", "Mimesis", "Sin", "Balkanska rapsodija" (kolumne). Radi kao kolumnist ljubljanskog Dnevnika, sarajevske Slobodne Bosne, podgoričkih Monitora i Vijesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

 

(KN3)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00