Početna Proizvodi Knjige Umjetnost Estetika praznine

Pasqualotto Giangiorgio: Estetika praznine

Cijena 90,00 kn

Autor: Pasqualotto Giangiorgio

Šifra: 43699

Kategorija: Umjetnost

Izdavač: Clio

Godina izdavanja: 2007

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 15x21 cm

Broj stranica: 164

Uvez: tvrdi

Giangiorgio Pasqualotto: Estetika praznine

Umetnost i meditacija u kulturama Istoka

Čajna ceremonija - ćanoju (chanoyu), slikarstvo tušem - sumije, poetska forma haiku, umjetnost raspoređivanja cvijeća - ikebana, vrtovi „suhog pejzaža” - karesansui i no teatar, obrađeni su u ovoj studiji kao veoma očigledni primjeri umjetnosti u kojima je praznina prisutna i djelotvorna posredstvom stvaralačkog čina i osjetilnih formi, odnosno realizira se kao proces i kao „estetski objekt”.

Autor naglašava kako mu namjera nije bila da se pozove na neku estetsku teoriju koja bi prazninu shvatila kao princip ili objekt analize, nego da skrene pažnju na niz iskustava praznine i, posebice, na činjenicu da se ona mogu dostići samo praksom meditacije, pomoću koje se praznina preobražava od pukog koncepta u produktivnu energiju.

"Pasqualotto u ovom nadasve neobičnom i inspirativnom štivu proučava pojam, princip i estetsko u praznini, zasnivajući proučavanje na umjetnosti i meditaciji u kulturama Istoka. Tako autor analizira izvor, iskustva i prakse praznine u taoizmu, prazninu u budističkom kanonu, prazninu u zenu, baš kao i prazninu u ćanoju, umjetnosti ispijanja čaja, prazninu u sumije slikarstvu, haiku poeziji, ikebani, karesansuiju (japanskom vrtu) i prazninu u no tetaru.

Proučavajući prazninu u svim ovim aspektima, Pasqualotto analizira fenomen praznine koja u svim ovim slučajevima nije samo fizička i estetska, već i moralna i mentalna. Praznina je, po Pasqualottu, dodatna prilika za meditaciju, koja se krije u gestama učitelja, igri svijetlih i tamnih tonova u istočnjačkom slikarstvu, zvucima iz čajnika, kontaktu s posudom za čaj. Pasqualotto nam ukazuje da je praznina na Istoku česta i moguća i zato što su pisanje i slikarstvo uvijek bili povezane tehnike, u tehničkom i semantičkom smislu.

U svijetu koji je prepun dojmova, kakofonije, informacija, frustracija, evo knjige koja nas vraća suštinama istočnjačke kulture i misli, kojoj se Zapad sada, sve češće, obraća i vraća. Pasqualotto ukazuje na to da "vrhunska umjetnost nastaje tamo gdje se praznina uvodi u samo srce punog, tamo gdje duh-dah može slobodno kružiti".

U 22

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00