Početna Proizvodi Knjige Religija Etika preobraženog erosa

Višeslavcev Boris: Etika preobraženog erosa

Cijena 40,00 kn

Autor: Višeslavcev Boris

Šifra: 43611

Kategorija: Religija

Izdavač: Logos Beograd

Godina izdavanja: 2006

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 12x20 cm

Broj stranica: 178

Uvez: meki

Boris Višeslavcev: Etika preobraženog erosa

Ova knjiga se podjednako obraća i vjerujućim i nevjerujućim pod uvjetom da su i jedan i drugi sposobni filozofirati. Nevjerujući psihoanalitičar može s interesom pratiti kako blistava dijalektika ap. Pavla postavlja sve probleme nove etike s njezinim prevladavanjem "moralizma", s njezinom idejom sublimacije. S druge strane, vjerujući kršćanin može se uvjeriti u to da se kritika Zakona i ideja Blagodati kod ap. Pavla produbljuje i potvrđuje u suvremenim otkrićima koja se tiču podsvijesti, posebno u otkriću zakona iracionalnog otpora - loi de l'effort converti (fr. doslovno: "zakon preobraćenog napora" prim. prev.).

Etičke ideje sv. Pavla su duboko paradoksalne i okrenute dalekoj budućnosti. Kantov moral, moral dužnosti, moral imperativa - sva uobičajena normativna etika - ostaju daleko iza njih.

Prevladavanje etike dužnosti i zakona, koje daje Scheller, nije dovoljno: ono ne pokazuje glavni nedostatak Zakona, nedostatak koji je bio poznat apostolu Pavlu i koji razjašnjava suvremena analitička psihologija. On ne pokazuje čime ga treba zamijeniti jer ne daje teoriju sublimacije.

Etika sublimacije, "etika preobraženog Erosa", spaja u sebi kršćanski platonizam i otkrića moderne psihoanalize. Svaka istinska filozofija je platonizam i samo posredstvom te filozofije možemo savladati ono bogatstvo duševnog života koje je otkrio Freud, ali s kojim on sam nije u stanju izaći na kraj.

Etika preobraženog Erosa je etika fantazije, "rađanja u ljepoti", drukčije rečeno - etika stvaralaštva. To je umnogome približava etici N. Berdjajeva (Određenje čovjeka), koja slijedi isti pravac ruske religiozne filozofije. Međutim, dok Berdjajev direktno polazi od ideje Božanstva, mi pak pružamo izvjestan "dokaz o postojanju Boga" (koji se svodi na postavljanje istinskog ontološkog argumenta) i svo vrijeme usput razmatramo dijalektiku nereligiozne etike. Druga razlika tiče se posljednjih mističnih intuicija Apsolutnog, Božanskog i Ničega. Ali ona se odnosi na drugi tom našeg istraživanja o Problemima Zakona i Blogodati.

Ovaj prvi tom predstavlja potpuno dovršeno istraživanje izvjesnog kruga problema koji su grupirani oko centralnih pitanja: 1) zašto Zakon kao princip etike mora biti odbačen? u čemu je nesavršenost morala dužnosti? zašto "moralizam" razdražuje? i 2) u čemu se sastoji princip savršenije etike, etike Blagodati, etike sublimacije, "etike preobraženog Erosa"?

 

(F4)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00