Početna Knjige Povijest Etruščani - Etruskologija

Pallottino Massimo: Etruščani - Etruskologija

Cijena 200,00 kn

Autor: Pallottino Massimo

Šifra: 23306

Kategorija: Povijest

Godina izdavanja: 2008

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 16x22 cm

Broj stranica: 541+143

Uvez: Tvrdi

Massimo Pallottino: Etruščani - Etruskologija

143 table i 18 slika u tekstu

Prema sedmom, obnovljenom talijanskom izdanju
Prvo hrvatsko izdanje s dopunom o etruščanskim spomenicima u Hrvatskoj

Zanimanje za Etruščane i njihova sjajna civilizacijska dostignuća u neprekidnoj je uzlaznoj liniji. To posvjedočuju mnogobrojna relevantna izdanja koja gotovo svakodnevno niču posvuda u svijetu. Riječ je, naime, o narodu koji je, prema navodima znamenitog rimskog povjesničara Tita Livija, bio tako moćan da se glas o njemu širio kopnom i morem duž Italije od Alpa do Mesinskog tjesnaca (Liv. 1,2,5: ... tanta opibus Etruria erat ut iam non terras solum sed mare etiamper totam Italiae longitudinem ab Alpibus adfretum Siculumfama nominis sui implesset..). Porastu zanimanja za Etruščane u znatnoj mjeri su pridonijele i brojne manifestacije posve ćene toj staroj italskoj populaciji, stručni i znanstveni skupovi, prigodni festivali, a nadasve mnoštvo zanimljivih izložbenih projekata. Upravo su oni vrlo dobro poslužili i u demltologiziranju Etruščana kao zagonetnog, nepoznatog naroda, na čemu se bez prave osnove i čvrstih argumenata ponekad nepotrebno inzistiralo.
Svojevrsni vrhunac takvih aktivnosti bio je 1985. godine, koja je u Italiji čak bila proglašena i "godinom Etruščana". Tada su u sklopu ranije pokrenutog "Projekta Etruščani", posvuda u zemlji, osobito u Toskani, zatim u Umbriji i Laciju, ali i u nekim drugim talijanskim pokrajinama, i to ne samo u onima koje su baštinile nekadašnji matični etruščanski teritorij, bile organizirane brojne raznovrsne tematske izložbe. Središnja takva manifestacija, izložba s nazivom "Civilizacija Etruščana", održana je
u Firenci, dok su zanimljive manje tematske izložbe otvorene u još nekim toskanskim središtima, Arezzu, Sieni, Cortoni, Volteri, Chiusiju i dr., ali i diljem Italije u Perugiji, Milanu, Mantovi i dr. One su javnosti približile gotovo sve važnije segmente etrušćanske civilizacije, koja je u naslijeđe ostavila duboke i vrlo teško dostižne tragove, ne samo na užem prostoru nekadašnje Etrurije, u središnjim područjima Apeninskog poluotoka, nego i na širim srednjoeuropskim i mediteranskim područjima do kojih je dopirao prepoznatljiv etruščanski kulturni utjecaj.


 

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00