Početna Proizvodi Knjige Filozofija Filozofija i njena istorija

Gracia Jorge: Filozofija i njena istorija

Cijena 100,00 kn

Autor: Gracia Jorge

Šifra: 45523

Kategorija: Filozofija

Izdavač: Filip Višnjić

Godina izdavanja: 2002

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 17x24.5 cm

Broj stranica: 352

Uvez: tvrdi

Jorge Gracia: Filozofija i njena istorija

Jedno od najvećih zadovoljstava koje autor može imati je u tome da vidi neko od svojih djela publicirano na stranom jeziku. Ovo je posebno značajno za one od nas koji su svoje živote posvetili proučavanju nekih oblika povijesti, jer to znači da su naši napori prešli uske granice kulture i jezika unutar kojih je originalna knjiga napisana. Ali, postoji i naličije ovog zadovoljstva: knjiga se ponovo pregleda, no sada na hladnokrvan i objektivan način koji otkriva njezina ograničenja. Želim iskoristiti priliku koju mi daje ovaj predgovor i usmjeriti pažnju na jedan dio gledišta koje sam iznio u Filozofiji i njezinoj povijesti, a za koji sada mislim da je nezadovoljavajući.
Ovo pitanje je krucijalno na mnogo načina i privlačilo je, a i dalje privlači, značajnu pažnju u različitim oblastima ljudskog znanja. Posebno u filozofskoj historiografiji postoji žestoka kontroverza oko njega. Najnovija jedinica u literaturi koja se odnosi na ovu oblast je knjiga koju je uredio Martin Kusch, pod naslovom Sociologija filozofskog znanja, a u kojoj se grupa povijesničara filozofije usredotočuje na pitanje o ulozi socioloških objašnjenja u razumijevanju povijesti filozofije.
U Filozofiji i njezinoj povijesti tvrdio sam da sociološka objašnjenja, uključujući i psihološka, politička i kulturalna, imaju ograničeno mjesto u proučavanju povijesti filozofije zato što se povijesničar filozofije prvenstveno zanima za filozofiju, a ne za sociološke faktore koji je okružuju. Ali i pored toga, priznavao sam da sociološki faktori igraju izvjesnu ulogu u filozofskoj historiografiji, utoliko što nam mogu pomoći da razumijemo filozofska gledišta kojima pokušavamo ovladati. Međutim, nisam detaljno objasnio na koji način sociološka objašnjenja pridonose proučavanju povijesti filozofije i ostavio sam to pitanje nerazriješenim. Zato ovdje želim dublje istražiti ovu stvar.

 

(F4)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00