Početna Proizvodi Knjige Povijest Glejte jednu stvar

Pankretić Josip: Glejte jednu stvar

Cijena 70,00 kn

Autor: Pankretić Josip

Šifra: 34908

Kategorija: Povijest

Izdavač: Disput

Godina izdavanja: 2000

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 17x24 cm

Broj stranica: 272

Uvez: tvrdi

Josip Pankretić: Glejte jednu stvar

 

Govori u Hrvatskom saboru 1990.-1996.)U mnoštvu djelâ s područja političke publicistike (memoari, zapisi, razgovori, ogledi,…) koja su na hrvatsku javnu scenu stupila zadnjih godina, a čije su stranice ispisali veliki i mali politički arbitri, govori legendarnog saborskog zastupnika Josipa Pankretića - sada podastrijeti u pisanoj formi - izdvajaju se svojim evidentnim kritičkim duhom, te zorno pokazuju da njihov autor nije bio samo neponovljiv politički “šoumen” nego (i) seriozan, sustavan političar, “političar s temama”, od kojih mnoge tek nakon njegove smrti dolaze na dnevni red hrvatske politike. Ukoričeni Pankretićevi saborski govori svjedoče da je on, iako po mnogim svjetonazornim elementima tradicionalist, bio prototip modernog političara, koji svojim jasnim i izravnim političkim stilom iskazuje odgovornost prema svojim biračima / građanima.
Tematskom šarolikošću i problemskom obuhvatnošću saborski govori Josipa Pankretića dokument su vremena u kojem su bili izgovoreni, svjedočanstvo o dominirajućem političkom duhu u Hrvatskoj prve polovice 90-ih. Objedinjeni i tematski strukturirani dobar su izvor građe budućem analitičaru i socijalnom istraživaču suvremene hrvatske političke povijesti, posebice praktičnog funkcioniranja političkih institucija (Sabora i Vlade) i mehanizama političkog odlučivanja.

 


Svojom pak jezičnom (izvorno dijalektalnom) neposrednošću i posvemašnjom stilskom atipičnošću, mogu biti predloškom za analizu fenomena političkog govora kao specifične socijalne komunikacijske akcije.
U osnovnom, opsegovno najvećem dijelu knjige objavljena su 142 saborska govora Josipa Pankretića, koji su razvrstani u 8 tematskih cjelina: Poljoprivreda i selo; Gospodarstvo; Rat; Lokalna uprava i samouprava;Zdravstvo; Vatrogastvo; Sabor i Vlada; Ostale teme. U drugom dijelu knjige objavljena su pisana svjedočenja dosadašnjih predsjednika Hrvatskog sabora (Žarka Domljana, Stjepana Mesića, Nedjeljka Mihanovića, Vlatka Pavletića i Zlatka Tomčića) o Joži Pankretiću kao agilnom zastupniku, popularnom političaru i osebujnom čovjeku. O istim temama u svojim predgovorima pišu urednici knjige: prof. Nino Škrabe i Josip Pandurić. Tekstovi govora popraćeni su sa 60-ak autorovih fotografija.

 

(B8)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00