Početna Proizvodi Knjige Priroda Gljive - morfologija sistematika toksikologija

Božac Romano: Gljive - morfologija sistematika toksikologija

Cijena 180,00 kn

Autor: Božac Romano

Šifra: 21107-8414

Kategorija: Priroda

Izdavač: Školska knjiga

Godina izdavanja: 1995

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 17.5x24 cm

Broj stranica: 424

Romano Božac: Gljive - morfologija sistematika toksikologija

Ova je knjiga prikaz svijeta »viših« gljiva, iako ovdje nisu obrađene tisuće poznatih vrsta. Pri izboru gljiva za ovo djelo poticala me potreba sustavnog pristupa, dakle prikaz najčešćih predstavnika iz razreda Basidiomycetes i Ascomy-cetes, koji su, za današnje spoznaje, s kulinarskog i toksikološkoga gledišta najzanimljiviji. U ovako sažetom djelu nije, nažalost, bilo mjesta za predstavnike razreda Myxomycetes i Phycomycetes, koji se samo spominju.
Međutim, nakon dugogodišnjeg proučavanja i snimanja gljiva diljem hrvatskih i drugih krajeva sazrijeva enciklopedijsko izdanje u kojem će biti obuhvaćene dosad neobrađene vrste i predstavnici drugih filogenetskih razreda.
Svima je znano da ljudska upornost i znatiželja nemaju kraja. Neumoran rad i rezultati istraživanja mitohondrija, ribosoma, lizosoma, kemijske strukture bjelančevina, masti, pigmenata, genetskoga koda i drugih pojedinosti Često zbunjuju. Primjerice, žućkasta pupavka (Amanita citrma) nekada se smatrala teškom otrovnicom, a danas je svrstavamo u sumnjive vrste; rani hrčak (Gyromitra esculenta) se dugo smatrao jestivom vrstom, a danas znamo da je smrtonosna s giromitrinskim sindromom trovanja; osjetljiva uvijaca (Paxillus involutus) također se dugo smatrala jestivom, a danas znamo da uzrokuje smrtonosni paksilmski sindrom trovanja. Bijela sraštemca (Lyopbyllum conna-tum) je u svim knjigama nosila oznaku gljive vrhunske kakvoće, a danas je zbog dokazanog sadržaja konatina i liofilina svrstavamo u sumnjive vrste; kovara (Boletus turidus) i kijačasta grlašica (Clitocybe clavipes] također su smatrane isključivo jestivim vrstama, a danas znamo da i one, osim nekih gnojištarki, uzrokuju antabusni sindrom trovanja itd.
 

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00