Početna Proizvodi Knjige Priroda Gljive naših krajeva

Blagaić Kamilo: Gljive naših krajeva

Cijena 350,00 kn

Autor: Blagaić Kamilo

Šifra: 21144-8434

Kategorija: Priroda

Godina izdavanja: 1931

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 14x17.5 cm

Broj stranica: 272

Uvez: tvrdi

Kamilo Blagaić: Gljive naših krajeva

Izuzetno rijetka i najvažnija knjiga mikologije naših prostora. Sadrži 92 slike u bojama, 4 fotografije i 2 table crteža uz detaljan opis vrsta, upute za uzgoj, kuharske recepte.

 

Iz sadržaja:
- O GLJIVAMA UOPĆE
- Malo teorije
- Tajne gljiva
- Gljive u kućanstvu prirode
- Nekoliko savjeta
- Otrovanja gljivama
- Gajenje gljiva
- Konzerviranje gljiva
- Jela od gljiva
- Slike - herbar - mikroskop
- Sustav gljiva
- Imena autora
- OPISI I SLIKE

Preuzeto iz knjige:
Kod izradbe ove knjige trsio sam se da prikažem one gljive s kojima se ponajčešće susrećemo, a koje su u svom rodu većma istaknute. Na žalost sam mogao samo malen dio ovdje uvrstiti, pa su ostale još stotine drugih, koje su mi isto tako srcu prirasle, a koje poradi skučena prostora nisam mogao da prikažem.
Kako svaki kraj ima svoje takoreći reprezentativne vrste, neće možda koji prijatelj ovdje naći baš onu od istaknutijih vrsta koja je u njegovom kraju obična. U tom slučaju neka ne smetne s uma da si i gljive odabiru određena njima odgovarajuća staništa s obzirom na geo­lošku sastavinu tla, raslinsku okolinu i klimatske odnose poput drugih t. zv. zelenih bilina. Upravo poradi toga ne mogu za naše krajeve da posvema odgovaraju strana gljivarska djela, pa to je i uzrok da će se u ovoj knjizi naći dosta gljiva koje i ne spominje strana popularna literatura, kamoli da ih prikazuje u slici. A opet se neće naći neke gljive koje su svagdje u stranim knji­gama, takoreći, stereotipno prikazane, jer su u našim krajevima ređe.
Osim mojih originalnih slika, koje se već po potpisu poznaju, uzeo sam poznatije vrste iz slovenske Begove knjige »Naše gobe«, poradi čega je i ova knjiga u istom zavodu tiskana.
Kako sam decenijima posvećivao osobitu pažnju raz­voju i životu gljiva, slikao sam ih i crtao koliko sam god mogao u svim stadijima razvoja, pa sam neke tako i ovdje prikazao, što će početniku bolje objasniti njihov razvoj nego bogzna kakav teoretski opis.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00