Početna Proizvodi Knjige Religija Hvalov zbornik - Faksimil - Transkript i komentar

Hvalov zbornik - Faksimil - Transkript i komentar

Cijena 5.000,00 kn

Šifra: 25070

Kategorija: Religija

Izdavač: Akademija nauka BiH

Godina izdavanja: 1986

Mjesto izdavanja: Sarajevo

Format: 34.5x30 cm

Uvez: tvrdi

Hvalov zbornik - Faksimil - Transkript i komentar

Transkripcija i komentar:
Na hrvatskom i engleskom jeziku.
Izdanje priredili: Nevenka Gošić, Biserka Grabar, Vjera Jerković, Herta Kuna i Anica Nazor.
Uvodne studije: Herta Kuna i Jovanka Maksimović.
Likovna i grafička obrada: Ljubomir Pilja.
Izdavač: Svjetlost; Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Dimenzije: Hvalov zbornik: 11,5 x 17,5 cm
                  Transkipt i komentari: 20 x 27 cm
                  zaštitna kutija: 34.5 x 30 cm.
Opseg: 359 listova na krajevima pozlaćenih + 779 stranica transkripcije i komentara.
Uvez: tvrdi, umjetna koža, zlatotisak na koricama i hrptovima. Knjige se nalaze u originalnoj tvrdoj kartonskoj kutiji presvučenom platnom sa zlatotiskom.
Odlično sačuvan.

Faksimil.

Hvalov zbornik pisan je, kao i Hrvojev misal, za bosanskoga velikaša, hercega splitskog, Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Ime je dobio po svom prepisivaču Hvalu, koji ga je 1404. prepisao iz glagoljskih predložaka (što potvrđuju grafijske i ortografijske karakteristike), ćirilicom zapadnih, bosanskih odlika kakve susrećemo u rukopisima 15. stoljeća, na 353 lista pergamene i svjedoči o visokoj pisanoj kulturi koja se njegovala u krilu Crkve bosanske. Rukopis je iluminiran brojnim inicijalima i minijaturama, među kojima se nekolicina ističe iznimnom ljepotom (Krist s anđelima, raspeti Krist na Golgoti, Bogorodice koja u krilu drži dijete Isusa, prikaz Blagovijesti).

Na dva mjesta Hval je zapisao: »Pisah zlatnom kako i črnilom«, što znači da je on i pisar i iluminator. U rukopisu se jasno razabire da su kodeks ukrašavala dva umjetnika, koje razlikujemo i po tome što pojedine iluminacije imaju zlatnu pozadinu, a ostale plavu.

Zbornik sadrži četiri evanđelja (Matija, Marko, Luka, Ivan — upravo Jovan); slijede Djela apostolska, Pavlove i katoličke poslanice i Apokalipsa. Na kraju je kodeksa i Psaltir, svih 150 psalama koji se pripisuju kralju Davidu. U Zborniku ima i drugih tekstova, kao što su važne uvodne rasprave u pojedine novozavjetne knjige i nekoliko apokrifnih tekstova. Hvalov zbornik dobro čuva arhaični staroslavenski jezični fond.

Hval se potpisao kao krstjanin; piše svoj rukopis »v dni episkupa i nastavnika i svršitelja Crkvi bosanskoj gospodina dida Radomira«. Rukopis je prepisan »na počtenije slavnomu gospodinu Hrvoju, hercegu splitskom i knezu ot Doljnjih kraji i inim mnogim zemljam«. Hvalu je Hrvoje gospodar, što on izražava mađarskom riječi uram, što znači moj gospodin.

Danas se Hvalov zbornik nalazi u Sveučilišnoj knjižnici u Bologni, u Italiji. Biblioteci ga je darovao papa Benedikt XIV, a on sam ga je dobio od poznatoga talijanskoga filologa G. Facciolatija. Kako je kodeks dospio u Italiju, nije poznato.

Godine 1986. izdan je u Sarajevu krasan faksimil ovoga znamenitog kodeksa kao i kritičko izdanje teksta — transkripcija i komentar — cjelokupnoga kodeksa u 1000 primjeraka.

 

(HR9)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00