Početna Proizvodi Knjige Književnost Iz života hrišćana u Turskoj

Andrejev Leonid: Iz života hrišćana u Turskoj

Cijena 120,00 kn

Autor: Andrejev Leonid

Šifra: 43625

Kategorija: Književnost

Izdavač: Paideia

Godina izdavanja: 2013

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 15x21 cm

Broj stranica: 664

Uvez: tvrdi

Konstantin Leontjev: Iz života hrišćana u Turskoj

Priče iz zbirke Iz života hrišćana u Turskoj nastale su između 1865. i 1876. godine u Turskoj, gde je Konstantin Leontjev (1830–1890) proveo deset i pol godina u dilomatskoj službi. Odmah po objavljivanju privukle su pažnju i čitatelja i kritičara. Štaviše, ako je Konstantin Leontjev, koji je čitavog života maštao o književnoj slavi, ikada osjetio njen dah, to je bilo u vrijeme kada su se u periodičnim izdanjima pojavljivala njegova djela iz istočnjačkog ciklusa – Pemba, Hrizo, Dete duše, Aspazija Lampridis, Odisej Polihronijades i druga.

"Njegove istočnjačke pripovjetke su divne. Rijetko mi se dešavalo da nešto čitam s takvim zadovoljstvom" – rekao je Lav Tolstoj o pričama Konstantina Leontjeva uvrštenim u zbirku Iz života Hrišćana u Turskoj.

"Da se djelo poput Odiseja Polihronijadesa pojavilo u Zapadnoj Europi, o njemu bi se puno govorilo i pisalo, ono bi odmah doživjelo nekoliko izdanja, bilo bi prevedeno na mnoge jezike, a njegov značaj i njegove vrijednosti bili bi visoko ocijenjeni" – smatrao je Vsevolod Solovjov.

Leontjev je bio opčinjen estetikom Istoka i bogatstvom različitosti koje je zatekao na njemu. I on sam i njegovi junaci žele služiti ljepoti. A ljepota je iznad pojedinačnih sudbina, iznad morala i iznad zakona.

"Estetika je, kao kriterij, primjenjiva na sve – od minerala do čovjeka. Prema tome, primjenjiva je i na pojedina ljudska društva i na sociološke i povijesne zadatke" – pisao je Leontjev.

On je na Istoku našao ljepotu o kojoj je maštao i koju je slavio u svojim djelima. Našao je i strasti i snagu osjećaja koje su u sredini iz koje je dolazio već uveliko bile potisnute u korist razuma, tehnološkog razvoja i prosperiteta. I našao je svoj književni izraz. Izraz oslobođen patetike, izvještačenosti i laži, osobina od kojih je, po njegovom mišljenju, patila cjelokupna ruska književnost.

Današnji čitatelj će biti iznenađen modernošću Leontjevljevog književnog postupka, ali i univerzalnošću ljudskog koda, koji je Leontjev izvrsno razumio i umjetnički razložio. Iako je u njima riječ o prošlosti, ništa nas u ovim pričama neće navesti na pomisao da ono što je u njima opisano nema veze s nama, s našim vremenom i našim doživljajem svijeta. Prikazani onako kako je to Leontjev želio, junaci ovih priča nisu ništa manje suvremeni od ljudi s kojima smo svakodnevno u kontaktu. Leontjev je uspio svoje djelo učiniti izvanvremenskim i trajno aktualnim. To je rezultat kojim se mogu pohvaliti tek malobrojni veliki pisci.

 

(KK7)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00