Početna Proizvodi Knjige Povijest Jadranski iredentizam

Vivante Angelo: Jadranski iredentizam

Cijena 80,00 kn

Autor: Vivante Angelo

Šifra: 28908

Kategorija: Povijest

Izdavač: Dom i Svijet

Godina izdavanja: 2002

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 14x21 cm

Broj stranica: 244

Uvez: meki

Angelo Vivante:Jadranski iredentizama

Angelo Vivante rođen je u imućnoj tršćanskoj židovskoj obitelji 11. kolovoza 1869. Duh liberal-nacionalizma snažno se osjećao u obitelji Vivante i on će politički odrediti veći dio Angelova političkog života. Angelo je, dakako, imao povlasticu visokog školovanja. Nakon završene tršćanske gimnazije, upisuje pravni fakultet u Bolonji. Tijekom studija pokazuje iznimne sposobnosti političke analize. Mnogo vremena provodi proučavajući povijest koja mu pomaže u promišljanju političkih procesa toga doba. Nakon završenog studija, Angelo se zapošljava kao urednik političkih vijesti u tršćanskom dnevniku “Il Piccolo”. Na tom će mjestu ostati sve do 1906. godine.
Kao novinar i politolog, Vivante često posjećuje Kružok socijalnih studija u Trstu, gdje se upoznaje sa socijalističkom i komunističkom ideologijom koju će vrlo brzo prihvatiti. Posebice metodologiju političke analize koja će u središte postaviti društvena zbivanja i odnose sukobljenih društvenih slojeva i klasa. Iz posljedica tih sukoba izvlačit će uzroke međunacionalnih odnosa u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Vrhunac njegove političke preobrazbe događa se u razdoblju 1907.-1909. kada postaje “direttore” socijalističkog lista “Il Lavoratore”. U to vrijeme već je poznati političar i publicist. Njegovi se analitički članci mogu naći u brojnim talijanskim novinama kao što su: “L’Avanti”, “Critica Sociale”, “Voce”, “Unitŕ” i dr. Talijanski su ga iredentisti i nacionalisti ocjenjivali kao “nacionalnog izdajnika”, tim više jer je ranije pripadao njihovu političkom okružju. Potpuno razočaran i slomljen, s osjećajem da je izdan u trenutku kada se talijanska socijaldemokracija solidarizira s nacional-liberalima i odobrava ratne kredite, napuštajući internacionalizam, Angelo Vivante oduzima si život 1. srpnja 1915. i tako ostaje dosljedan idealima bez kojih bi mu život izgubio smisao. Barem je on tako vjerovao.
U njegovu doista bogatom spisateljskom, publicističkom i političkom radu izdvaja se knjiga Jadranski iredentizam (Irredentismo Adriatico), koja u podnaslovu naviješta konkretan sadržaj: Prilozi diskusiji austro-talijanskih odnosa (Contributi alla discussione sui raporti austro-italiani). Knjiga je u izdanju nakladnika Libreria della Voce izišla 1912. u Firenci. Pisana je u duhu austromarksizma. I u svoje je vrijeme izazvala veliko zanimanje i oprečne ocjene - od pohvala do pokuda. Više je puta pretiskivana na talijanskome ali i drugim jezicima. Svoj hrvatski prijevod doživljava tek početkom XXI. stoljeća. U političkom okruženju međunacionalnih sukoba i diplomatskih sučeljavanja prve polovine XX. stoljeća, uvijek je nalazila svoje mjesto. Hrvatska historiografija neopravdano ga je zanemarivala, tako da o Vivanteu i njegovoj knjizi postoje tek dvije studije - Ive Mihovilovića (1946.) i Dragovana Šepića (1963.). Vivante pokušava povijesno, sociološki, gospodarski i politički odrediti fenomen talijanskoga iredentizma na multinacionalnom i miltikulturalnom sjevernojadranskom prostoru u razdoblju druge polovine XIX. i početka XX. stoljeća.
Premda je analizirao konkretan talijanski iredentizam koji je nalazio u svom društvenom okruženju, što će u razdoblju prve polovine XX. stoljeća doživjeti svoju fašističku preobrazbu, Vivante je predstavio njegovu univerzalnu sliku. Samo zato je njegova studija postala povijesno važnim, kapitalnim djelom. Tek krajem XX. stoljeća, u bitno promijenjenim političkim i društvenim prilikama, njegova knjiga više nema prijašnji značaj.
No, predstavimo sad ovaj prvi (a vjerojatno i posljednji) hrvatski prijevod njegove knjige i odredimo njezin značaj u odnosu na današnju konstrukciju pojma Europe. Knjigu je 2002. godine izdao nakladnik “Dom i Svijet” iz Zagreba u biblioteci ‘Povjesnica’ (urednik Mirko Mađor) pod naslovom Jadranski iredentizam (ali bez već spomenutog podnaslova). Recenzenti su uvažani akademici Nedjeljko Fabrio i dr. sc. Petar Strčić koji je napisao i jedan od pogovora. Knjigu je preveo (ne bih ulazio u uspješnost prijevoda) književnik Milan Rakovac koji je napisao i predgovor. Uz akademika Strčića, drugi pogovor napisao je prof. Ulderico Barnardi. Knjiga je tiskana potporom Ministarstva znanosti i tehnologije te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, što govori o zainteresiranosti hrvatske Vlade za ovu temu. Podijeljena je na četiri poglavlja u kojima su bez posebnih oznaka stranica nabrojene teme kojima se poglavlja bave. Sadržaj knjige smješten je od 25. do 199. stranice. Konačno, knjiga je opremljena kazalom osoba i bilješkom o piscu. 
Ukoliko bismo uopćavali, onda bi se moglo pripomenuti kako u prva dva poglavlja autor objašnjava političke, društvene, gospodarske pa i kulturne sveze različitih talijanskih krajeva s Trstom od kraja 18. stoljeća do 1861. (nastanka Kraljevine Italije, izbori za zemaljske sabore u Austrijskim zemljama), odnosno od 1861. do 1878. To je razdoblje nastanka i oblikovanja talijanskog iredentističkog pokreta na području Julijske krajine (Venezia Giulia) posebice u Trstu i Istri. Prva dva poglavlja autor je posvetio analizi i raspravi o značaju austro-talijanskih odnosa i sukoba interesa na području Julijske krajine, Trsta i Istre. Vivante već u ono vrijeme vrlo jasno osjeća da se tek nastalom nacionalizmu (književnost, publicistika, povijest) i iredentizmu suprotstavlja postojeći kozmopolitizam koji je proizlazio iz gospodarske otvorenosti cijelog ovog prostora. Ova se primjedba posebice odnosi na grad Trst.
Treće i četvrto poglavlje jasnije i podrobnije analiziraju talijansko-“slavenske” (hrvatske i slovenske) odnose i suprotnosti na svim razinama društvenog, gospodarskog, kulturnog i političkog života. Četvrto poglavlje posvećeno je analizi gospodarstva i njegovoj važnosti u oblikovanju talijanskog iredentizma početkom XX. stoljeća, koji se počinje hraniti idejom penetracije u Podunavlje i Balkan.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00