Segato Giorgio: Jordan

Cijena 100,00 kn

Autor: Segato Giorgio

Šifra: 31502

Kategorija: Umjetnost

Izdavač: AGM

Godina izdavanja: 2009

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 20.5x22 cm

Broj stranica: 358

Uvez: tvrdi

Giorgio Segato, Milan Bešlić: Jordan

«Otkrivajući ljudsko postojanje u vremenu i prostoru kao tajanstvenu i neiscrpnu temu, Jordan ju prožima snažnom egzistencijalnom vokacijom, stvarajući od nepovratnih trenutaka prolaznosti likovnu poetiku svojega djela.
Upravo ga ta, izrazito lirska komponenta i determinira, mimo stilskih određenja, prvenstveno kao vizualnoga pjesnika koji na tradicijskim slikarskim zasadama koncipira likovni jezik...» (Milan Bešlić Kronosovi prostori)
«Vasilije Jordan jedan je od najzanimljivijih i najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, veoma poznat i u Italiji zahvaljujući svojim monografskim izložbama u Bologni, Padovi, Milanu i Rimu, ali i originalnoj figuraciji, bogatoj sjećanjem i muzikalnošću, simbolima i izvanvremenskim evokacijama.
Poetsko istraživanje Vasilija Jordana uvijek je pripadalo paralelnom vremenu u koje sklanja svoju senzibilnost, svoju «sporost», svoj mirni i retrospektivni pogled bogat nostalgijama, uspomenama, snovima, anakronim željama i izvanplanskim viđenjima...» (Giorgio Segato, Jordanova poetika) Vasilije Josip Jordan rođen je u Zagrebu 1934., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti, a u klasi prof. Ljube Babića diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1960. godine. U njegovom bogatom likovnom opusu zabilježeno je sudjelovanje na preko 300 skupnih i nekoliko desetina samostalnih izložbi (izlagao u svim značajnim kulturnim centrima Europe). Kao redovni profesor na katedri crtanja i slikanja na ALU u Zagrebu odgojio je generacije hrvatskih mlađih umjetnika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovom slikarstvu posvećeno je i nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova te monografije iz 1982. (Waldberg – Depolo – Peić) i 1989. godine (Maroević).
Iako postoji više izdanja o slikarskoj djelatnosti Josipa Vasilija Jordana, djelo Giorgia Segatta i suradnika ima za cilj fenomenološkim pristupom ponuditi odgovore na pitanja o najbitnijim karakteristikama dugogodišnje majstorove nazočnosti u hrvatskom likovnom životu i njegova ukupna djela od početka do danas. Autori tekstova, prevedenih i na engleski jezik, u ovoj iznimno bogato ilustriranoj monografiji, su Giorgio Segatto, likovni kritičar iz Milana, i Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti i voditelj galerije Forum u Zagrebu, a izbor iz bibliografije napravila je Anđelka Galić, kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Likovno-grafički urednik monografije je Luka Gusić

 

(U34)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00