Početna Proizvodi Knjige Književnost Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži i papci

Kuljiš Denis: Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži i papci

Cijena 70,00 kn

Autor: Kuljiš Denis

Šifra: 38395

Kategorija: Književnost

Izdavač: Metro

Godina izdavanja: 2006

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 14x21.5 cm

Broj stranica: 654

Uvez: meki

Denis Kuljiš: Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži i papci

Vi možda ne znate za Rexa Stouta. Pa i ako ste ga čitali, možda ste zaboravili na njega. Ja sam ga sasvim smetnuo s uma, sve dok prije neku večer nisam razmišljao o Denisu Kuljišu i nije mi se u jednom času objavilo: tako je, Denis Kuljiš je Nero Wolfe, Stoutov junak, gojazni, dekadentni bonkulović i sakupljač rijetkih orhideja, aristokratskog držanja, prividno trom, a zapravo pronicav privatni dekster što u zamračenoj sobi svog luksuznog apartmana na Manhattanu rješava zajebane kriminalističke zagonetke ok kojih je NYPD već bespomoćno digao ruke.

Svijet te proze je, još od rodonačelnika žanra, tatice Hammeta, nemilosrdan, podao i gramziv, lupeži i ubojice uspjevaju, a nevinost je rijetka i slaboumna u svojoj beznadnosti. Na takvoj pozadini Kuljiš slika svoje političke portrete, vješto situira svoje likove u okružje koje će svaki ljubitelj hard boild literature nepogrešivo prepoznati. Zagreb kako ga on opisuje je moralna kaljuža, gadno, okrutno mjesto poput Los Angelesa u romanima Raymonda Chandlera i Jamesa Ellroya.

Kuljiš je s jedne strane svjestan društvene patologije, oporo joj se izruguje i ne precijenjuje ničije poštenje, čak ni vlastito, ali negdje u sebi, dopustit ćete, ipak romantično vjeruje u mogućnost pravde. U ovoj knjizi, pogledate li bolje, među portretima hulja i sjecikesa, potkrale su mu se i priče o nekoliko dobrih, neiskvarenih ljudi koje istinski cijeni. Zanos s kojim piše o njihovoj dobroti nije neautentičniji ili manje nadahnut od gađenja s kojim opisuje one prve. Štoviše, kazao bih da je to vrijedniji dio knjige, jer se po tome jasno da vidjeti kako Denis Kuljiš nije sasvim izgubio vjeru u ljudskost. U tom smislu su "Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci" njegovo iskupljenje.  (Ante Tomić)


Denis Kuljiš (r. 1951) novinar i publicist, uređivao je "Polet" i "Start", te osnovao "Globus", pa kao glavni urednik od 1990. do 1995. vodio list kao nezavisni i antirežimski politički tjednik velikog utjecaja i visoke naklade, koji je u tom razdoblju prodao 40 milijuna primjeraka. Osnovao je "Gloriju", a zatim, pokrenuo novu izdavačku kuću koja je počela izdavati nezavisni politički tjednik "Nacional". Pisao je za mnoge listove i časopise, za radio i televiziju, vodio prvi hrvatski talk-show (Kult ličnosti), uređivao hrvatsko te pokrenuo srpsko izdanje "Playboya" radio kao savjetnik u novinskim korporacijama i kao konzultant međunarodnih organizacija za razvoj novinstva na Balkanu.

 

KK8

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00