Početna Proizvodi Knjige Povijest Minhensko skriveno umetničko blago

Hickley Catherine: Minhensko skriveno umetničko blago

Cijena 120,00 kn

Autor: Hickley Catherine

Šifra: 45545

Kategorija: Povijest

Izdavač: Clio

Godina izdavanja: 2018

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 16x22 cm

Broj stranica: 270

Uvez: tvrdi

Catherine Hickley: Minhensko skriveno umetničko blago

Hitlerov trgovac i njegovo tajno nasleđe

U vrijeme nacizma, prije i tijekom Drugog svjetskog rata, Hildebrand Gurlit sakupio je ogromno umjetničko blago, prije svega radove koji su dobili pečat „izopačene umjetnosti“ ali i djela klasika. U amanet je – kao najveću tajnu - cijelu svoju ogromnu kolekciju povjerio sinu Kornelijusu na čuvanje. I sin je, doista, brižljivo, duže od pola stoljeća, imao jedinu životnu opsesiju: kako sakriti od javnosti više od tisuću nagomilanih slika, crteža i grafika najeminentnijih umjetnika - Liebermanna i Moneta, Durera i Touoluse-Lautreca, Picassa, Chagalla, Muncha, Kokoške ... i mnogih drugih.
Gotovo slučajno otkriće skrivenog umjetničkog blaga prije nekoliko godina u Munchenu izazvalo je lavinu pitanja na koja nastoje pružiti adekvatne odgovore armija državnih ustanova i privatnih pravnika, odvjetnika, boraca za ljudska prava i istraživača žrtava Holokausta, zastupnika ostarjelog, nemoćnog i poremećenog, sada već pokojnog Kornelijusa.
Nije riječ samo o Gurlitu, već o načelnim pitanjima otimanja ili pod pritiskom prodavanih remek djela u bescjenje, što su koristili i mnogi drugi kolekcionari, među njima i Gugenheim, kada je u Parizu, neposredno pred njemačku okupaciju, stvarala svoju dragocjenu zbirku.
U vezi s tim knjiga Catherine Hickley postavlja niz moralnih i etičkih pitanja, raskrinkava puteve lažne denacifikacije, ističe dileme oko prihvaćanja ili odbijanja ponuđenog legata Kornelijusa Gurlita Muzeju u Bernu i istovremeno ukazuje na organiziranje posebnih institucija u Njemačkoj, koja i dalje priznaje da snosi nacionalnu odgovornost za počinjene nacističke zločine, uključujući i pljačkanje umjetničkih djela prije svega od Židova.

 

(E6)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00