Početna Proizvodi Knjige Pedagogija Odgoj za budućnost

Morin Edgar: Odgoj za budućnost

Cijena 50,00 kn

Autor: Morin Edgar

Šifra: 29124

Kategorija: Pedagogija

Izdavač: Educa

Godina izdavanja: 2002

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 12.5x20.5 cm

Broj stranica: 129

Uvez: meki

Edgar Morin: Odgoj za budućnost: sedam temeljnih spoznaja u odgoju za budućnost

 

Ovaj je tekst zamišljen biti temelj razmatranjima koja bi trebala prethoditi svakom pedagoškom vodiču ili priručniku. On ne obrađuje sve predmete koje se počava, odnosno koje bi trebalo poučavati; jedina mu je namjera izložiti središnja ili temeljna pitanja što su u potpunosti zanemarena ili zaboravljena, a koja će biti nužno poučavati u 21. stoljeću. Postoji sedam "temeljnih spoznaja" kojima će se odgoj za budućnost morati baviti u svakom društvu i u svakoj kulturi, i to bez iznimke i u cijelosti, na način i po pravilima primjerenim svakom društvu i svakoj kulturi.

Iz Proslova glavnog direktora UNESCO-a
   Kad gledamo prema budućnosti, vidimo da još postoje brojne neizvjesnosti o tome kakav će biti svijet naše djece, naših unuka i djece naših unuka. Međutim, bar u jednu stvar možemo biti sigurni: ako želimo da Zemlja bude u stanju podmiriti potrebe ljudskih bića koja je nastavaju, ljudsko će se društvo morati preobraziti. Tako će svijet sutrašnjice morati biti temeljno drugačiji od ovog kakav danas poznajemo, na početku novog tisućljeća. Moramo djelovati u smislu građenja "održive budućnosti" u kojoj će biti moguće živjeti. Demokracija, pravednost i socijalna pravda, mir kao i sklad s našim prirodnim okoličem moraju biti ključne riječi tog svijeta u nastanku. Moramo biti sigurni da će pojam "održivosti" biti u temelju našeg načina života, načina upravljanja državama i zajednica te svih međudjelovanja na globalnoj razini.
   Na putu tog razvoja prema temeljnim promjenama u našem stilu života i ponašanja, odgoj - u najširem smislu riječi - treba odigrati glavnu ulogu. Odgoj je "snaga budućnosti" jer je jedan od najmoćnijih instrumenata za ostvarenje te promjene. Jedan od najvećih izazova jest kako izmijeniti naš način mišljenja s namjerom da se suočimo s rastućim usložnjavanjem i brzinom promjena, te s nepredvidivošću što karakteriziraju naš svijet. Trebamo ponovno promisliti način kako organizirati spoznaju. Zato moramo ukloniti tradicionalne pregrade između disciplina i osmisliti kako povezati ono što je do sada bilo odvojeno. Moramo reformulirati naše odgojno-obrazovne programe i obrazovne politike. Provodeći te reforme trebamo imati u vidu dugoročna zbivanja, svijet budućih naraštaja za koje snosimo ogromnu odgovornost.

O autoru
  Edgar Morin jedan je od vodećih francuskih i svjetskih intelektualaca. Autor je niza knjiga iz područja filozofije, sociologije i politologije. Direktor emeritus je francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) i predsjednik Europske kulturne zaklade.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00