Početna Proizvodi Knjige Kazalište i film Poetika moderne drame

Sarrazac Jean-Pierre: Poetika moderne drame

Cijena 120,00 kn

Autor: Sarrazac Jean-Pierre

Šifra: 43707

Kategorija: Kazalište i film

Izdavač: Clio

Godina izdavanja: 2015

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 18x24 cm

Broj stranica: 238

Uvez: tvrdi

Jean-Pierre Sarrazac: Poetika moderne drame

Od Henrika Ibzena do Bernara-Mari Koltesa

U Poetici moderne drame, svojoj novoj i najsveobuhvatnijoj knjizi, Jean-Pierre Sarrazac nastoji definirati novu paradigmu dramske forme, čiji korijeni sežu u posljednje decenije XIX stoljeća, a razvoj i preobražaji traju do današnjih dana. Njegovim temeljnim istraživanjem uspostavljena je nesporna veza između prvih primjera kazališne moderne, Ibsenovih, Strindbergovih i Čehovljevih komada, i onih najrecentnijih, bilo da je riječ o djelima Franza Xavijera Kroetza, Edwarda Bonda, Heinera Mullera, Thomasa Bernharda, Sarah Kane ili B.M. Koltesa i mnogih drugih. U tom, gotovo stoljeće i pol dugom vremenskom rasponu, Sarrazac temeljno analizira, pored pomenutih autora i mnogih drugih, još i Pirandellove, Brechtove, O' Nealove, Beckettove, Geneove drame, prateći tako sve obnoviteljske procese u dramskoj književnosti XX stoljeća, koji su doveli do pojave raznih oblika „otvorenog (dramskog) djela“.

U novoj dramskoj paradigmi nije riječ o tome da se razvija i privede kraju radnja ovog ili onog lika ili grupe likova (drama u životu), već da se ispita suština same čovjekove egzistencije – afektivne, socijalne, etičke, političke, metafizičke (drama života). Ne prihvaćajući ideje o „dekadenciji“ (Lukacs), zastarjelosti (Lehmann) ili smrti drame (Adorno), Poetika moderne drame predočava promjenljive konture jedne slobodne forme, koja, međutim, ne znači i odsustvo forme. Analizirajući reprezentativna djela preko šezdeset dramskih pisaca, Sarrazac piše i jednu atipičnu povijest dramske književnosti, u kojoj pisci i djela međusobno komuniciraju, čuvajući pritom svoju autentičnost.

Ova knjiga namjenjena je svima koji se, bilo kao teoretičari ili kritičari, bilo kao praktičari, bave kazališnom umjetnošću. Ona tumači razloge i posljedice prelaska s tradicionalne na novu paradigmu dramske forme i otkriva niz nepoznatih ili nedovoljno poznatih pisaca i djela. Praktičari će u njoj pronaći dragocjeni materijal za svoj rad, pisci steći sugovornike i srodnike, a kazališni ljubitelji izoštriti svoju percepciju i tako sebi olakšati razumijevanje modernog teatarskog čina.

 

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00