Diamond Jared: Slom

Cijena 120,00 kn

Autor: Diamond Jared

Šifra: 44220

Kategorija: Sociologija

Izdavač: Algoritam

Godina izdavanja: 2008

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 17x23 cm

Broj stranica: 648

Uvez: meki

Jared Diamond: Slom

Kako se društvaodlučuju za propast ili uspjeh

Jared Diamond, jedan od najslavnijih i najnagrađivanijih autora znanstvenopopularne literature, u svojoj knjizi “Slom”, svojevrsnom nastavku Pulitzerom nagrađenog djela “Sva naša oružja (Zarazne bolesti, čelik i puške)”, raspravlja o tajanstvenoj propasti starih civilizacija - i kako to utječe na našu budućnost.

Dok su se u knjizi “Sva naša oružja” pojašnjavali razlozi zemljopisne naravi, koji su uzrokovali procvat nekih naroda, “Slom” se koristi istim razlozima kako bi ispitao zašto su neka drevna društva, uključujući i civilizaciju Maja i one s Uskršnjih otoka, kolonije Vikinga na Grenlandu, pa i moderna, poput onoga u Ruandi, jednostavno - nestala. Zbog čega se neka društva razvijaju, a druga propadaju?

U prošlosti, mnoge su se kulture raspale. Razlog tome, u većini slučajeva, bila je ekološka kriza koju su uzrokovali sami narodi, no ona sama po sebi ne nosi isključive zasluge. Nije svaka civilizacija propala zbog svojevrsne ekološke krize koju su uzrokovali sami narodi, no ona je ipak u najvećem broju slučajeva bila svojevrstan katalizator propasti - posebno u slučajevima kada se udružila s društvenim odgovorom na nadolazeće katastrofe.

Ipak, sva krivnja nikako ne leži u osvetoljubivoj prirodi, a autor tu tvrdnju argumentira oprimjerujući glavne teze knjige u malim zajednicama suvremene Montane, koje se suočavaju s propašću životnih standarda i iscrpljenjem prirodnih izvora. To dvoje je, pak, svima zajednički uzrok propasti, tvrdi Diamond.

“Slom” govori o tajanstvenoj propasti starih civilizacija, ali i o tome kako to utječe na našu budućnost, odnosno koje bismo pouke, bitne za naše održavanje, mi od toga mogli izvući. Autor nudi uvjerljive povijesne primjere kojima potkrepljuje svoju tvrdnju kako su u većini slučajeva ekonomski i ekološki problemi jedno te isto i vodi nas na zanimljivo putovanje kroz povijest čovječanstva, pokušavajući objasniti kako možemo, kad sutra dođe, ipak - preživjeti.


Jared Mason Diamond američki je evolucijski biolog, fiziolog, biogeograf i jedan od najuglednijih svjetskih autora knjiga o popularnoj znanosti. Član je Američke akademije znanosti i umjetnosti. 1999. godine osvojio je Nacionalno znanstveno odlikovanje (National Science Medal), a 1998. godine. 'Japan's Cosmos Prize'. Osim knjige "Sva naša oružja", za koju je dobio i Pulitzerovu nagadu, najpoznatije su mu "Treća čimpanza"  (The Third Chimpanzee, nagrada L. A. Timesa za najbolju znanstvenu knjigu), "Why is Sex Fun?" te posljednja "Slom" (Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed), svojevrstan nastavak "Svih naših oružja".

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00