Početna Proizvodi Zemljovidi Stato di Ragusi

Coronelli Vincenzo: Stato di Ragusi

Cijena 6.500,00 kn

Autor: Coronelli Vincenzo

Šifra: 13793-4780

Kategorija: Zemljovidi

Godina izdavanja: 1696

Mjesto izdavanja: Italija

Format: 67X47 cm

Vicenzo Maria Coronelli: Stato di Ragusi

Karta Dubrovačke Republike Vincenza Maria Coronellija nastala je po narudžbi samog Dubrovnika, koji je znamenitom mletačkom kartografu 1685. godine uputio narudžbu za izradu karte. Opise i topografske podatke za izradu karte Coronelli je dobio iz Dubrovnika, te je za spomenutu kartu od Dubrovačke Republike dobio plaću od 20 cekina.
Karta prikazuje teritorij Dubrovačke Republike, koji je obuhvaćao šire dubrovačko područje s ušćem Neretve, poluotok Pelješac i otoke Mljet i Lastovo. Otoci Hvar i Korčula prikazani su s napomenom da pripadaju Mletačkoj Republici, te su dodatno označeni i mletačkim grbom. Uz pojedina naselja upisani su podaci o broju kuća. Naslov karte nalazi se u gornjem desnom uglu karte, u velikoj baroknoj kartuši s grbom Dubrovačke Republike. U donjem lijevom uglu nalazimo oznake o izdavaču «si vende anco Parigi presso Gio. Battista Nolin con privilegio di Sua Maestà». Mjerilo izraženo u talijanskim miljama smješteno je u raskošnu kartušu s grbom Dalmacije

Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718) najpoznatiji je talijanski kartograf iz razdoblja Mletačke Republike. U Veneciji osniva geografsko društvo "Accademia degli Argonauta", jedno od najstarijih na svijetu. Unjegovoj kartografskoj radionici u Veneciji radio je čitav tim crtača i kartografa. Mletački Senat pomagao je njegov rad priličnim sredstvima, pa je Coronelli prvi mletački kartograf koji je uživao glas službenog mletačkog geografa. Njegove karte osim što su imale veliki strateški i gospodarski značaj, redovito su bile i značajan istrument veličanja mletačkih pobjeda nad Turcima. Coronelli na svojim kartama kod prikaza granica redovito označava stanje prije turskih osvajanja, ne priznajući turske pobjede u Dalmaciji. Istodobno na svim kartama uz pojedina mjesta upisuje podatke o mletačkim osvajanjima u vrijeme Morejskog rata. Njegove karte koristile su sve državne službe Mletačke Republike s karaja 17. stoljeća. Coronelli je autor najboljih mletačkih atlasa: "Isolario dell' Atlante Veneto" u dva sveska poznat je pod nazivom "Veliki izolar" te "Mari, Golfi, Isole, Spiaggie, Porti, Citti..." u četiri sveska pod nazivom "Mali izolar" koji obuhvaća preko stotinu planova luka i utvrda, uključujući i brojne planove hrvatske obale. 

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00