Početna Proizvodi Knjige Književnost Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman

Kanavelić Petar: Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman

Cijena 1.500,00 kn

Autor: Kanavelić Petar

Šifra: 17706-8494

Kategorija: Književnost

Godina izdavanja: 1858

Mjesto izdavanja: Osijek

Format: 16.5x24.5 cm

Broj stranica: 12+616

Uvez: tvrdi

Petar Kanavelić: Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman

Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman, piesan Ivana Kolomanića, vlastelina hvarskoga sad parvi put izdana od preuzvišenoga, presvietloga i prečastnoga gospodina Josipa Jurja Strossmayera..., U Osijeku Štampa Drag. Lehmanna i drug. 1858.

Puni naslov: Sveti Ivan, biskup trogirski i kralj Koloman, piesan Ivana Kanavelića, vlastelina hvarskoga sad parvi put izdana od preuzvišenoga, presvietloga i prečastnoga gospodina gospodina Josipa Jurja Strossmayera, Božjom i apoštolske stolice milostju sjedinjenih Biskupijah bosansko-djakovačke i sriemske, Biskupijah biogradske i smederevačke u Kneževini Sarbiji apoštolskoga upravitelja, Nj. C. K. Apošt. Veličanstva tajnoga savietnika i zač. dvorskoga kapelana, mudroslovja i sv. bogoslovja doktora, i. t. d.

Iz uvoda:
Po namieni već od sto šestdeset i osam godinah u grobu počivajućega pobožnoga pisca ove piesni i po milosti Onoga, komu poslie Boga od tebe na svietu priečega neima, primaš narode slovinski! kroz moje nevriedne ruke dielo ovo, koga su liepote i visokoga tvoga dobrotvora zaniele i sklonile da ti ga pokloni i u kom će tvoj bistri um i sardce nepokvareno naći milu zabavu, sladak razgovor i zdravu piću duševnu. O njem ti je nuždno il barem koristno znati ovo.

Od spisah, koje nam je ostavio, najznatniji su:
a) Život sv. Ivana Ursina, biskupa trogirskoga.
b) Preveo je iz talijanskoga glasovito stihotvorje Guerini - evo pod naslovom: Vieran pastir (il pa­stor fido), jošte neštampano.
c) Piesma varhu trešnje Dubrovnika, štampana u Mletcih, a god. 1843. u Danici zagrebačkoj.
d) Žalostno stihotvorje o muci Isukarstovoj, pri­kazano u Korčuli god. 1663. Uz to skup igrokazah, izmedju kojih broji se Andro Stitikeca, smiešna na­rodna poviest, koju napisa u dubrovačkom pučkom nariečju.
e) Piesan: Dubrovnik oslobodjen od harača na blagdan ruke svetoga Vlaha god. 1685. štampana parvi put u Br. 10. god. 1846. Zore dalmatinske.
f) Skup piesnih bogomilih, jošte neštampanih. Dvie krasne priobćio je g. A. Ročić u knjizi „Duh karstjanski", u Beču 1844.
g) Život Jobov, u rukopisu.
h) Smotak različnih piesnih, navlastito Ijubovnih, i medju ovimi jedna preliepa, nazvana: Ljubav, obratjena u omrazu.
i) Oda Fulvia Testi-a, prevedena iz latin­skoga.
k) Nadpisi, iliti kratke piesmice, sladko začinjene i smiehom osoljene.
1) Oda talijanska, kojom poziva glasovitoga sli­kara dubrovačkoga Benedikta Stay-a, da naslika oslobodjenje Beča. Priobćena godine 1844. u Br. 63. Zadarskih novinah.
m) Piesan, kojom slavi oslobodjenje Beča od Turčina. U njoj uznosi navlastito junačtvo kralja polj­skoga, Ivana Sobjeskoga.

Vrlo dobro očuvan primjerak!

Vrlo rijetko!

Petar Kanavelić (Korčula, 27. Prosinca 1637. - Korčula, 16. siječnja 1719.), hrvatski pjesnik, epski i dramski pisac; jedan od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća. Njegovo prezime navodi se i kao Kanavelović (pogotovo kod srpskih povjesničara književnosti), dok se u talijanskoj varijanti potpisivao kao Pietro Canaveli, odnosno De Canavellis. Petar Kanavelić bio je posljednji muški potomak stare, vrlo bogate i ugledne korčulanske plemićke obitelji. U Korčuli je pohaðao mjesnu i kleričku školu, a pretpostavlja se da je studirao pravo u Padovi, kao i većina onodobnih dalmatinskih intelektualaca. Obavljao je niz gradskih dužnosti - većinom sudskih - te se bavio trgovinom i upravljanjem svojih posjeda. Bio je i učitelj, odvjetnik, a 1665. je postao član Velikoga vijeća. U Zadru je bio kancelar mletačkih generalnih providura za Dalmaciju C. Cornara i A. Priulija (1665-68). 1673. je bio izaslanik korčulanske komune u Mlecima. Iz Korčule je, uz naknadu, obavljao obavještajne usluge za Dubrovačku Republiku.
Kanavelićev književni opus jedan je od najopsežnijih i najraznovrsnijih u 17. stoljeću i starijoj hrvatskoj književnosti. Pisao je pjesme na hrvatskom i talijanskom jeziku, lirska i epska djela, prigodnu i ljubavnu poeziju, prigodnu svadbenu poeziju i pohvalnice ("začinke" i "začinke pirne"), šaljivu, satiričnu, religioznu i narativnu epsku poeziju te dramska djela. Najstariji sačuvani trag o Kanavelićevu književnom radu je pisana potvrda iz 1660. po kojoj mu se treba isplatiti 12 lira za pjesmu koju je ispjevao povodom dolaska generalnoga providura A. Cornara u grad Korčulu 1660. godine - riječ je o jednoj od najstarijih zabilježenih isplata honorara u povijesti hrvatske književnosti. Tijekom boravka u Zadru Kanavelić je, čini se, u Splitu 1667. sudjelovao u talijanskoj komediji La moglie di quattro mariti mletačkoga libretista Giacinta Andreje Cicogninija. Kao providurski izaslanik mnogo je putovao Dalmacijom i u Dubrovnik, te je stekao veze s mnogim vodećim dubrovačkim književnicima i intelektualcima (Nikola Bunić, Baro Bettera, Šiško Gundulić, Ðuro Matijašević) i postao član Akademije ispraznijeh.

 

(HR10)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00