Početna Knjige Teorija i povijest književnosti Teorija književne istorije

Uhlig Claus: Teorija književne istorije

Cijena 80,00 kn

Autor: Uhlig Claus

Šifra: 41937

Kategorija: Teorija i povijest književnosti

Izdavač: Službeni glasnik

Godina izdavanja: 2010

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 16x24 cm

Broj stranica: 238

Uvez: tvrdi

Claus Uhlig: Teorija književne istorije

Polemičkom argumentacijom o problemu odnosa povijesti i književnosti, ova studija u centar znanstvenog interesa postavlja smisao i spoznajni status književne historiografije. Krizi razumijevanja pojma povijesnog vremena koja je dovela do tumačenja književnog djela samo u kontekstu jednog doba, ovdje se nudi provokativna alternativa takvom teorijskom tradicionalizmu. Pojam historiciteta shvaća se kao korelativan s pojmom temporalnosti, što u vidokrugu književne povijesti autor tumači fenomenom nedjeljivosti vremena. Književni tekst jednog doba sagledava se na istovremenskoj ravni: prema prošlosti kao pamćenju, u sadašnjosti kao momentu završetka djela i budućnosti kao nadi u recepciju.

Claus Uhlig tumači literaturu kao svevremenu povijest umjesto da je razumije kao književnu povijest u značenju prošlog. Dovodeći u centar znanstvenog promišljanja problem povijesnog razumijevanja književnosti na ovaj način je zasnovao novu teoriju povijesti književnosti, anticipirajući pojedine stavove buduće teorije simultanosti i još nenapisane antipovijesti književnosti.

Razumijevanje konkretnih tekstova, književnih djela ili čak čitavih opusa izvodi iz novih metodoloških principa: palingeneze, ananke i palimpsesta i elaborira ih na primjerima iz anglosaksonske literature: Ofelijina labudova pjesma postaje centralno polazište za okupljanje istih motiva u djelima nastalim prije i poslije Hamleta; antički intertekst sublimira se u sadašnjosti Miltonovog Izgubljenog raja; Wordsworth i Audenova poezija u vidokrugu je lika boga Janusa kao vremenski okupljajuće ogledalske slike. Sve su to ilustracije jedne nove teorije čiji se horizont realizira u novom historizmu sadržanom u pojmu literarnog svevremenskog moćnog trenutka.

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00