Početna Proizvodi Knjige Umjetnost Traktat o slikarstvu

Šejka Leonid: Traktat o slikarstvu

Cijena 70,00 kn

Autor: Šejka Leonid

Šifra: 48078

Kategorija: Umjetnost

Izdavač: Gradac

Godina izdavanja: 2013

Mjesto izdavanja: Čačak

Format: 12x23 cm

Broj stranica: 142

Uvez: meki

Leonid Šejka: Traktat o slikarstvu

Činjenica da je slikarska i teorijska zaostavština Leonida Šejke danas zapostavljena među mlađim umjetnicima i teoretičarima umjetnosti govori o krizi jedne kulture. Ovo bogato i puno izazova djelo ostalo je u tami nad kojom su umjetnička pretumbavanja uglavnom bila uzrokovana i pokretana odnekud izvan našeg prostora, potaknuta tuđim iskustvima i idejama. To govori o sudbinama malih kultura - uvijek sputanih strahom i nepovjerenjem u sebe, u „rodnu melodiju“, kako je govorio još jedan „zaboravljeni“, Momčilo Nastasijević.

Šejka je bio stvaratelj koji je svijet umjetnosti promatrao na specifičan način. Naime, njegova osnovna misao bila je ideja o „tradiciji budućnosti“, odnosno o postojanju sveobuhvatne niti koja povezuje prošlost i budućnost, zbog čega se niti jedna niti druga ne mogu shvatiti, uklopiti i izgraditi bez uzajamnog povezivanja. Na prvi pogled ovo je paradoksalno i prividno konzervativno mišljenje, ali evolucija idejâ napretka upravo podrazumijeva takvu putanju.

U tome je, u stvari, smisao Tradicije. Na tom putu Šejka je zapazio da uvijek kada se ova nit prekine dolazi do entropije, do nagomilavanja suvišnosti – do postvarenja svijeta i čovjeka u heideggerovom smislu tog stanja. Kao da u ovom odnosu prošlog, sadašnjeg i budućeg postoji nekakva mjera koja je u osnovi Svijeta, ali mjera koja se s vremena na vrijeme gubi. Šejka je to sublimirao parabolom Grad-Đubrište-Zamak, koju u jednom svom zapisu uspoređuje s Danteovim Paklom-Čistilištem-Rajem, želeći time da naglasi da ta parabola ima metafizičko značenje.

Baveći se raznim vidovima umjetničke prakse (da upotrijebim ovaj rogobatan izraz kako bi me suvremeni čitatelj razumio), Šejka je fiksirao sve promjene na putu razgrađivanja Svijeta, unoseći u taj proces čežnju za izgubljenom i zaboravljenom pradomovinom. Kada se njegov slikarski put iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća uporedi s onim što se u isto vrijeme događalo u suvremenoj svjetskoj umjetnosti, potvrdit ćemo njegovo uvjerenje da je u odnosu na ta zbivanja otišao nekoliko godina unaprijed: „1956. godine radio sam nešto blisko današnjim neodadi i pop-artu. Znači, bio sam 4-5 godina ispred Europe. Ali sada mogu reći, ako je zaista tako bilo, da sam s ovim što sada radim najmanje 10 godina ispred ostalih.“

Odvažiti se i napisati ovakvu knjigu koja govori o odnosu tradicije i suvremenosti, s idejama koje su aktualne i u vremenu koje dolazi, podvig je u svakoj kulturi. Zato ovaj Traktat o slikarstvu pripada riznici srpske kulture i pokazuje mladim stvarateljima da se iza ovih odškrinutih vrata nalazi nada za novi početak.

Branko Kukić

 

(U24)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00