Početna Proizvodi Knjige Religija Tri stupnja zena

Kapleau Philip: Tri stupnja zena

Cijena 130,00 kn

Autor: Kapleau Philip

Šifra: 53610

Kategorija: Religija

Izdavač: Sandorf

Godina izdavanja: 2020

Mjesto izdavanja: Zagreb

Format: 14x21 cm

Broj stranica: 460

Uvez: meki

Philip Kapleau: Tri stupa zena

Učenje, praksa i prosvjetljenje

Studija Philipa Kapleaua, Tri stupa zena – Učenje, praksa i prosvjetljenje, objavljena prvi put 1965. godine, klasičan je uvod u povijest, teoriju i praksu zen budizma iz perspektive jednog zapadnjaka, svjesnog golemih razlika među kulturama, a o njezinoj aktualnosti govori i činjenica da se i dalje pojavljuju nova izdanja i da je prevedena na niz jezika. Riječ je o razumljivo pisanom i pristupačnom pregledu jednog nama “egzotičnog“ i dalekog svjetonazora i načina života, no pristupačnost ne ide na račun temeljitosti u pristupu i nastojanja da se obuhvate svi aspekti življenja zena, kako oni teorijski tako i praktični – zazen meditacija kao ključna i nenadomjestiva svakodnevna praksa. Kapleau osim toga donosi rijetko dostupne transkripte razgovora između učitelja i pojedinih učenika, kao i dijelove predavanja kojima je prisustvovao, anegdote iz samostanskog života, fotografije i slično. Cijeli jedan dio knjige posvećen je detaljnim izvještajima laika, žena i muškaraca – iz Japana i Sjedinjenih Država – koji opisuju svoja iskustva u prakticiranju zena, tako da možemo steći dojam o tome što znači živjeti na zenbudistički način u svakodnevnom životu. Knjiga sadrži i veoma opširan Rječnik u kojem se detaljno objašnjavaju budistički pojmovi i donose kratke biografije važnih osoba iz povijesti zen budizma.

Nitko osim Philipa Kapleaua nije mogao napisati ovu knjigu. Njegovo znanje o zenu potječe od trinaest godina revne obuke u Japanu, od toga tri godine u samostanima soto i rinzai škole. Poznaje Japance koji su s njime surađivali kako bi prijevodi slabo poznate građe bili besprijekorni. Sâm dovoljno dobro zna japanski jezik da je mogao služiti kao tumač za razgovore svoga roshija s učenicima sa Zapada. Godine izobrazbe u svojstvu sudskog izvjestitelja donijele su mu vještinu da stenografski brzo zapiše te razgovore čim su bili gotovi. A ima i jasan i graciozan književni stil. Takav je zbir talenata jedinstven. Doveo je do izvanredne knjige koja će sigurno zauzeti trajno mjesto u biblioteci literature o zenu na zapadnim jezicima.

Philip Kapleau (1912.-2004.), američki reporter (pisao je izvješća s Nirnberškog procesa i sa suđenja japanskim ratnim zločincima u Tokiju); tijekom boravka u Japanu zainteresirao se za istočnoazijske kulture i religije, posebice za učenje i praksu zen budizma. Po povratku u Sjedinjene Države slušao je predavanja što ih je držao D. T. Suzuki, japanski znanstvenik koji je preveo brojne budističke tekstove na engleski. Kapleau je od 1953. boravio u Japanu, gdje je studirao povijest zen budizma te se u konačnici zaredio kao zenbudistički redovnik, a 1965. vraća se u Sjedinjene Države i objavljuje svoju najpoznatiju knjigu, Tri stupa zena – Učenje, praksa i prosvjetljenje. Godinu dana poslije osniva Rochester Zen Center, najpoznatiju ustanovu tog tipa u zemlji. Sljedećih četrdeset godina djeluje kao promotor zena na Zapadu. Uz spomenuto djelo, napisao je sljedeće knjige: The Wheel of Death (1971.), Zen: Dawn in the West (1979.), To Cherish All Life (1981.) te Straight to the Heart of Zen (2001.).

 

(R11)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00