Početna Proizvodi Knjige Umjetnost Virtuelna umetnost

Grau Oliver: Virtuelna umetnost

Cijena 180,00 kn

Autor: Grau Oliver

Šifra: 42923

Kategorija: Umjetnost

Izdavač: Clio

Godina izdavanja: 2008

Mjesto izdavanja: Beograd

Format: 15x21 cm

Broj stranica: 425

Uvez: tvrdi

Oliver Grau: Virtuelna umetnost

Što je virtualna umjetnost? Nikad ranije svijet slika oko nas nije se tako brzo mijenjao kao posljednjih godina, nikad ranije nismo bili izloženi tolikom broju različitih svjetova slika i nikad ranije se način proizvodnje tih slika nije tako temeljno mijenjao. Obujam nedavnog i tekućeg upada medija i tehnologije na radna mjesta i u radne procese predstavlja pomutnju kakvu prethodne epohe nisu doživjele što je ostavilo traga u mnogim segmentima umjetnosti.

Medijska umjetnost – odnosno video, kompjuterska grafika i animacija, umjetnost pomoću Interneta / Net-umjetnost, interaktivna umjetnost u svom najnovijem obliku virtualne umjetnosti s podžanrovima umjetnosti teleprisutnosti i genetske umjetnosti – polako osvaja teorije slike i umjetnosti.

Smatra se kako je virtualna stvarnost sasvim nova pojava, međutim, ovom knjigom autor nastoji pokazati da ideja postavljanja promatrača u hermetički zatvoren slikovni prostor privida nije vremenski povezana s tehničkim izumima kompjuterski stvorenih virtualnih stvarnosti. Naprotiv, virtualna stvarnost je u srži ljudskog odnosa prema slikama. Dodatno, autor prati estetski pojam virtualnog likovnog prostora, njegovog povijesnog nastanka kroz povijest umjetnosti zapadnog svijeta, uključujući i prekide koji su postojali.

U ovoj knjizi virtualnost se ne tumači po sebi, kao antropološka konstanta, već je usredotočena na slike od 360°, kao što su sobe s freskama, panorama, kružno kino i kompjuterska umjetnost u KEJV–u, odnosno na medijima pomoću kojih se oku upućuje sveukupnost slika. 

Virtualna umjetnost bavi se medijima u povijesti umjetnosti, koji su posvećeni sveobuhvatnim slikovnim prostorima, i nudi dosljedan teorijski okvir pogodan za analizu fenomenologije, funkcije i strategije sveobuhvatnih slikovnih prostora i ipovijesni pregled ideje virtualne stvarnosti.

 

(U38)

Trebate pomoć,
savjet ili imate pitanja?

100% sigurna kupovina

Saznaj više...

Izdvojeno iz ponude

Fortuna d.o.o.
MB: 1638076
OIB: 86828835656

Palmotićeva 28
10000 Zagreb
Hrvatska

+385 1 48 16 574
+385 98 16 29 674
info@antikvarijat-biblos.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 09:00 - 20:00
SUB: 09:00 - 14:00